Historia
Kiladalen GKs historia

Nu när vi läser 2020 kan vi konstatera att det hänt en del på Åby Gård sedan golfen kom in på gården.

1971
Gården Åby gård förvärvades av Per och Brita Sundqvist redan 1971. Per och Brita växte båda upp på landsbygden. Efter att ha varit verksamma i Stockholm/Bromma under många år blev längtan tillbaks till landet för stor – det gällde framför allt Per. Brita var mer tveksam. Tanken med förvärvet av Åby Gård var dels att varva ner från ett hektiskt stockholmsliv och bli, som det då kallades, s k månskensbonde.

Inledningsvis bedrevs fullt jordbruk på gården. Ganska snart kom också ett hundratal biffkor att inta gården. Per hade redan på 50-talet besökt USA och då bl a bekantat sig med sporten golf. På den tiden var golf fortfarande något ganska nytt, men gjorde att Per blev medlem på Drottningholms GK i slutet av 1950-talet. Per jobbade då på byggbolaget Siab som var en av entreprenörerna vid byggandet av Drottningholms golfbana. Sonen Per (Pelle) fick där sin första inblick i golfen.

1990?
Lite oklart om årtalet här men sonen Pelle föreslog för sin far att han åtminstone skulle kunna anlägga en range på gården. Så blev det också, på samma plats som idag. Inledningsvis plockades rangen med riktig bollplockare placerad framför gårdens gamle trotjänare Drutten ( Volvo Duett). Alla bollar förvarades i en öppen låda. De som ville slå tog själva bollar ur lådan och erlade x kronor i en liten låda.

1995?
Det var tuffa dagar för jordbruk vid den här tiden men golfen gick uppåt. Beslut togs att komplettera rangen med några golfhål. Avsatt mark räckte till 6 hål. Dessa hål var från 60 m till knappt 300 m.

Minimal markbearbetning gällde, mer av ”vi sår lite gräs sen klipper vi upp fairways och greener”, så blev det också. Inga rester finns idag av dessa hål.

2000
6 hål blev 9 hål, inklusive lite omplanering vad gäller hål och spelriktning. Här höjdes också nivån genom att greenerna fick lite riktigt grundmaterial ( delvis i alla fall).

År 2000 bildades också Åby Golfklubb och blev medlem 421 i Svenska Golfförbundet. I samma veva togs beslutet att bygga 9 nya hål, denna gång på andra sidan gården, söderut. Dessa hål designades av Bill Söderberg, Bill är numera ägare och grundare av Grödinge Golfklubb utanför Stockholm.
Bygget av banan gjordes av lokal entreprenör understöd av dåvarande greenkeepern från Kallfors GK.

2003
Kiladalsslingan invigdes den 13 jul 2003, med en tävling med över 120 deltagare.
Samtidigt öppnades också en liten klubblokal i dåvarande verkstaden vilken gav ett efterlängtat tak över huvudet vid dåligt väder.
Driften övertogs av Per (Pelle) Sundqvist och Eva Forsling, barn till Per och Brita Sundqvist.

2005
Äntligen är klubbhuset klart att ta i bruk. Ett lyft för medlemmarna.

2006
Vi öppnar en ny ombyggnad av Sågarbacken med fem nya sanduppbyggda greener varav en dubbelgreen samt en ändrad layout.

2008
Åby Golfklubb byter namn till Kiladalens Golfklubb.

2010
Ett av de viktigaste besluten på klubben. Vi bygger 4 nya hål och ändrar lite i spelordningen för att få till en fullvärdig 18-hålsbana. Kontakt togs med flera ledande banarkitekter såväl inom som utanför Sverige. Valet föll på Christian Lundin på ReGolf. Christian var vid denna tidpunkt relativt okänd. Idag jobbar Christian med projekt såväl inom landet som utanför. I Sverige med projekt som Ekerum, GolfArenan i Halmstad, Sölvesborgs GK och Karlstads GK.
Christians sätt att se på golfdesign innebar stora krav på markförflyttningar, vilket innebar stora kostnader.

2012
Öppning av de första två nya hålen med nr 6 och 9 i augusti i samband med the Couple.

I augusti tar vi emot våra första gäster i lägenhet 1 med fantastisk utsikt över Kiladalen. Lägenhet 2 är klar i slutet av november.

2013
Öppning av de 2 sista hålen skedde i mitten av september 2013.

2014
Öppnandet av nya grästees på hål 3, 4 och 5 på Sågarbacken.

2015
Öppning av nya hål 16, ny dragning runt kullen ger bättre spellinje. Dessutom slipper man den tidigare så långa och branta trappan upp till gul tee. Ny grässtee på hål 16, anläggning av nya damtees på hål 10 och 18 (invigning 2016).
På anläggningen byggdes Södermlands första och hittills enda utomhus padeltennisbana.

2016
Två boulebanor byggdes utanför klubbhuset. Ytterligare några tees byggdes om från matta till gräs.

2017
Efter nästan ett år av ombyggnad står Lillstugan (vid 1:a tee) färdig och kan börja att hyras ut.
En tvättstuga byggdes i gamla shopen, till glädje för våra hyresgäster.

En 9-håls footgolfsbana byggdes i anslutning till Sågarbacken.

2019
Gamla stallet byggdes om till omklädningsrum med toaletter, duschar samt en relaxavdelning. En rejäl altan byggdes också på baksidan.

2020
Året börjad med utbyggnad av rangen. Det blev ca 10 nya utslagsplatser.

Coronatid förstörde mycket av planerna.

Dock byggs ett nytt hus vid 11 och 12.ans vändning. det är i skrivande stund inte bestämt om det skall bli ett hus till familjen Sundqvist eller om den skall gå att hyra. Läget är fantastiskt.

2020/2021
Det blev ett hus för uthyrning. Gashuset är på ca kvm. 3 separata sovrum, badrum och extra wc. Ett stort öppet kök/vardagsrum. Allt med storslagen utsikt över golfbanan och omgivande gärden.

2021
En ny verkstadslokal byggdes mellan ladugård och Blå Hallen. På så sätt skapades även en naturlig innegård för golfen.
Byggnad av nya och renoverade tees fortsatte

2022
Många planer finns. Vi får se vad det blir.